گیت ولو یا شیر کشویی
گیت ولو یا همان شیر کشویی فولادی و استیل کار قطع کامل و یا ایجاد ارتباط بین دو جریان سیال را انجام می دهد ویکی از پرمصرف ترین شیر هایی است که دربسیاری از صنایع مورد استفاده قرارمیگیرد این نوع شیر یا بایدبطور کامل بسته باشد یا بطور کامل باز باشد درصورتی که نیمه باز باشد اجزای آن دچار آسیب میشود . وظیفه آن مسدود کردن راه عبور جریان است . شیر کشویی یکی از انواع اصلی شیر های صنعتی است که در دو نوع مستطیلی شکل و دایره ای شکل هستند که از مرکز شیر دور میشوند . درصنعت آب (به خصوص در آب آشامیدنی ) و همینطور سیالاتی که دمای کمتر از هشتاد درجه سانتیگراد دارند استفاده می شوند و در سیالات صنعتی نفت گاز شیر کشویی فولادی و در سیالات دارای اسیداز شیر کشویی استیل استفاده میشود و یک نکته بسیار مهم در مورد شیر کشویی باز یا بسته بودن کامل این شیر است به این معنا که این شیر یا باید به طور کامل باز و یا به طور کامل بسته باشد و امکان کم و زیاد کردن فشار در مسیر جریان سیال وجود ندارد به همین دلیل برای مصارف لوله کشی مناسب نیست و در مسیر لوله کشی از گیت ولو نباید برای کنترل فشار سیال استفاده کرد.
ویژگی های استفاده از شیر کشویی و معایب آن :
به آسانی میتواند راه عبور جریان را در مسیر لوله کشی قطع وصل کند و در اندازه ها و سایز های کوچک فلکه آن دستی میباشد اما در سایزهای بزرگ گیربکس دار میباشد همینطور در موقعی که شیر بسته میباشد دارای آب بندی کامل است و احتیاجی به سرویس دوره ای در طول زمان استفاده ندارد گیت ولو ها را میتوان به صورت دو جهته استفاده کرد در ضمن گیت ولو ها برای استفاده در دما و فشار بالا مناسب میباشند همچنین گیت ولو ها به فضای بسیار کمی در امتداد محور لوله نیاز دارند.
از معایب گیت ولو این است که نمیتوان از آن برای کنترل کردن جریان استفاده کرد به دلیل عملکرد بسیار کندی که دارد قطع و وصل آن زمان بر است و اگر نیمه باز باشد لرزش سروصدا و نویز ایجاد میکند و چون بیشتر در معرض سایش است پس تعمیراتی مثل آب بندی کردن وسمباده زدن به دلیل دسترسی محدود به نشیمنگاه ها دراین نوع شیر ها بسیار دشوار است . برای تنظیم یا نشتی جریان مناسب نیستند چون به ارتعاش در حالت باز حساس هستند.
کاربرد های گیت ولو :
از گیت ولو در صنایع معدن و تصفیه آب و صنایع بخار و نیرو گاهی و صنایع کشتیرانی و صنایع نفت گاز و روغن صنایع پترشیمی استفاده می شود و یکی از پر مصرف ترین شیر های در بین شیر های صنعتی میباشد. شیرهای کشویی از جنس های مختلفی تولید می شود که کاربرد آن ها با توجه به نوع دما و فشار کاری سیال تعیین می شود به عنوان مثال شیر کشویی چدنی برای سیال های آب و فاضلاب استفاده می شود. شیر کشویی فولادی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی همچنین شیر کشویی استیل در صنایع غذایی، بهداشتی و سیال های اسیدی خاص و از شیر کشویی نیکل آلومینیوم برنز برای استفاده در آب دریا و صنایع استخراجی استفاده می شود. شیرهای دروازه ای در انواع خودکار (اتوماتیک) با محرک الکتریکی و پنوماتیکی وجود دارندکه نوع دستی آن مقرون به صرفه تر است زیرا این نوع شیر استفاده های نادری دارد.
اجزاء گیت ولو :
بدنه (Body): بخشی از شیر است که به سایر تجهیزات و اقلام متصل است که این اتصال معمولا می تواند از نوع فلنج دنده یا پیچ باشد.
سر فلکه (Handweel): باز و بسته کردن گیت ولو یا شیر کشویی به کمک سر فلکه انجام می شود.
بونت (Bonnet): قسمت های متحرک شیر کشویی درون این قسمت قرار دارند که معمولا به وسیله پیچ به بدنه متصل می شود.
تریم (Trim): به مجموعه دیسک استم و سیت رینگ های یک شیر دروازه ای به طور کلی و به مجموعه ی قطعات داخلی آن گفته می شود که قابلیت جداسازی دارند علاوه بر موارد بالا مجرابند یورک و پوشش داخلی (قسمت هایی از شیر که باعث آب بندی می شوند) را شامل می شوند تریم شیر می گویند که تمامی موارد عنوان شده به نوع شیر بستگی دارد. در انتخاب نوع تریم شیرآلات موارد مختلفی باید در نظر گرفته شود مثل فشار دما و نوع سیال
دیدگاه خود را بنویسید